Hoe kandidaten TikTok gebruiken om jongere kiezers te beveiligen

Als alle politiek theater is, is vertegenwoordiger Tim Ryan een van de subtielere acteurs. Een gematigde democraat uit het 13e district van Ohio die de staat al bijna twee decennia vertegenwoordigt, zijn toespraken en debatuitvoeringen worden vaak beschreven als afkomstig uit de centrale casting. Zijn stijlkeuzes zijn DC-standaard. Hij is meestal niet het onderwerp van nachtelijke sketches of memes.

Dat wil niet zeggen dat hij het niet probeert. In het voorjaar van 2020, toen Covid-19 het land inhaalde en een verdeeld congres het uitveegde over een ingrijpende stimuleringswet, was de heer Ryan, 48, zo gefrustreerd door de vastgelopen wetgeving dat hij besloot zijn emotie te kanaliseren in een TikTok-video.

De 15 seconden durende clip toont Mr. Ryan die rondhangt in zijn kantoor in een witte button-down en geklede broek, zijn stropdas een beetje los, terwijl hij een schone versie van ‘Bored in the House’ van Curtis Roach nabootst. Het is een rapnummer dat al vroeg in de pandemie resoneerde met opgesloten Amerikanen, met een refrein (“Ik verveel me in huis en ik verveel me in huis”) dat in miljoenen video’s op TikTok verschijnt. De meeste beelden tonen mensen die gek worden tijdens een lockdown. De interpretatie van meneer Ryan was iets meer letterlijk: Verveeld … in het Huis … snap je?

Meneer Ryan is geen politicus die men gemakkelijk associeert met de Zoomers van TikTok. Zijn gespreksonderwerpen hebben de neiging om te gaan over zaken als het nieuw leven inblazen van de Amerikaanse productie in plaats van, laten we zeggen, de politie ontlasten. Maar het in chino geklede congreslid was niet naïef ten aanzien van de niet-traditionele plaatsen van waaruit politieke invloed zou kunnen vloeien. Jaren geleden was hij helemaal in op meditatie. Waarom probeer je niet het sociale platform van dit moment?

Zijn tienerdochter, Bella, bracht hem op de hoogte en leerde hem enkele van de dansen die op de app viraal waren gegaan. “Ik vond het gewoon hysterisch, en dat het iets heel cools was dat zij en ik samen konden doen”, zei meneer Ryan in een telefonisch interview.

Al snel plaatste hij voor zijn eigen account videomontages van zijn vloertoespraken en zijn visie op infrastructuurwetgeving, ondersteund door het geluid van Taylor Swift’s “All Too Well”. (Zoals elke TikTok-beginner snel zou leren, helpen populaire liedjes video’s om ontdekt te worden op het platform.)

“Ik begon het te zien als een kans om echt met een publiek te spreken dat geen politieke talkshows of het nieuws aan het kijken was,” zei dhr. Ryan. Dit jaar stelt hij zich kandidaat voor de open Senaatszetel van Ohio; hij denkt dat TikTok een cruciaal onderdeel van de race kan zijn.

Maar nu de voorverkiezingen beginnen voor de tussentijdse verkiezingen, is de echte vraag: wat vinden de kiezers?

Sociale media spelen een rol in politieke campagnes sinds ten minste 2007, toen Barack Obama, toen een senator uit Illinois, zijn eerste officiële Twitter-handvat registreerde. Sindsdien hebben enorme aantallen politieke biedingen de kracht van sociale platforms benut, via dramatische aankondigingsvideo’s op YouTube, Twitter-debatten, Reddit AMA’s, openhaardchats op Instagram Live en meer. TikTok, met zijn jonge actieve wereldwijde gebruikersbestand van een miljard, lijkt een natuurlijke volgende grens.

Tot nu toe is het echter, in vergelijking met andere platforms, door relatief weinig politici omarmd. Hun video’s lopen uiteen van cringey – laten we zeggen, normie-vaders die meegaan met virale audioclips – om echt contact te maken met mensen.

“TikTok bevindt zich nog in de nieuwigheidsfase op het gebied van sociale-medianetwerken voor politieke kandidaten”, zegt Eric Wilson, een Republikeinse politiek technoloog.

Vooral Republikeinen hebben hun bezorgdheid geuit over het moederbedrijf van de app, ByteDance, waarvan het hoofdkantoor in China is gevestigd. In het laatste jaar van zijn presidentschap tekende Donald J. Trump een uitvoeringsbevel om de app in de Verenigde Staten te verbieden, daarbij verwijzend naar de bezorgdheid dat gebruikersgegevens door de Chinese overheid zouden kunnen worden opgehaald. (President Biden heeft het bevel afgelopen zomer ingetrokken.)

Na een korte periode op de app, senator Marco Rubio uit Florida, een Republikein, zijn account verwijderd. Sindsdien heeft hij president Biden opgeroepen om het platform volledig te blokkeren. In een e-mailverklaring schreef de heer Rubio, 50, dat TikTok “een ernstige bedreiging vormt voor de Amerikaanse nationale veiligheid en de persoonlijke privacy van Amerikanen – vooral van kinderen”.

Dat punt is betwist door nationale veiligheidsexperts, die denken dat de app een relatief inefficiënte manier zou zijn voor Chinese instanties om Amerikaanse inlichtingen te verkrijgen.

“Ze hebben betere manieren om het te krijgen”, zei Adam Segal, de directeur van het Digital and Cyberspace Policy-programma bij de Council on Foreign Relations, waaronder “phishing-e-mails, gerichte gerichte aanvallen op het personeel of de politici zelf of het kopen van gegevens over de vrije markt.”

Hoe dan ook, TikTok lijkt een nieuwe generatie in staat te hebben gesteld om meer betrokken te raken bij mondiale problemen, ideologische identiteiten te proberen en deel te nemen aan het politieke proces – zelfs degenen die niet oud genoeg zijn om te stemmen.

Er zijn zeldzame maar opmerkelijke voorbeelden van TikTok die politieke actie inspireerde. In 2020 moedigden jonge gebruikers mensen aan om zich in te schrijven voor een bijeenkomst in Tulsa, Okla., ter ondersteuning van voormalig president Donald Trump als een grap om de opkomst te beperken. Vooruitlopend op de rally, Brad Parscale, de campagnemanager van de heer Trump voor 2020, getweet dat er meer dan een miljoen ticketaanvragen waren geweest, maar dat er slechts 6.200 tickets werden gescand in de arena.

Dergelijke activiteiten zijn niet beperkt tot jonge liberalen op het platform. Ioana Literat, een universitair hoofddocent communicatie aan het Teachers College, Columbia University, die samen met Neta Kligler-Vilenchik van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem jongeren en politieke expressie op sociale media heeft bestudeerd, wees op de politieke ‘hypehuizen’ die populair werden op TikTok tijdens de verkiezingen van 2020. De eigenaren van die accounts hebben debatten live gestreamd, desinformatie die zich via de app verspreidt ontkracht en beleidskwesties besproken.

“Jonge politieke experts aan beide kanten van de ideologische scheidslijn zijn zeer succesvol geweest in het gebruik van TikTok om hun respectievelijke publiek te bereiken”, zei mevrouw Literat.

Veel van de politici die actief zijn op TikTok zijn democraten of linkse onafhankelijken, waaronder senator Jon Ossoff uit Georgia, senator Bernie Sanders uit Vermont, senator Ed Markey uit Massachusetts, vertegenwoordiger Ilhan Omar uit Minnesota en de burgemeesters van twee van Amerika’s grootste steden, Lori. Lightfoot en Eric Adams (die aankondigde dat hij deze week was meegegaan met een video waarin zijn ochtendsmoothieregime te zien was).

Dit kan zijn omdat het platform een ​​groot deel van de jonge gebruikers heeft, volgens interne bedrijfsgegevens en documenten die in 2020 door The New York Times zijn beoordeeld, en jongeren de neiging hebben om liberaal te leunen. (TikTok zou de huidige demografische gegevens niet delen met The Times.)

“Als u een Democraat bent die zich kandidaat stelt, probeert u jonge kiezers over te halen om u te steunen”, zei dhr. Wilson, de Republikeinse strateeg. “Die berekening is anders voor Republikeinen, waar je een ander type kiezer probeert te mobiliseren” – iemand die waarschijnlijk ouder is en tijd doorbrengt op andere platforms.

Van zijn kant heeft de heer Markey een aanhang op TikTok gecultiveerd met video’s die een mix zijn van dwaze (zoals hij kookt pasta ter erkenning van “Rigatoni Day”), serieus (hij herintroduceert bijvoorbeeld de Green New Deal met Alexandria Ocasio -Cortez en Cori Bush) en serieus stijlvol (hij stapt uit in een bomberjack en Nike hoge toppen). De reacties op zijn video’s zijn gevuld met fans die hem “bestie” noemen (“go bestie!!”, “i love you bestie”, “YES BESTIE!!!!”).

Het gevoel is wederzijds. “Als ik iets op TikTok plaats, is dat omdat ik online plezier heb en met mijn vrienden praat over de dingen waar we allemaal om geven”, schreef de heer Markey, 75, in een e-mail. “Ik luister en leer van jongeren op TikTok. Ze zijn toonaangevend, ze weten wat er speelt en ze weten waar we heen gaan, vooral online. Ik ben bij hen.”

Dafne Valenciano, 19, een studente uit Californië, zei dat ze een fan is van het TikTok-account van meneer Ossoff. Tijdens zijn campagneseizoen “had hij erg grappige inhoud en drong hij er bij jonge kiezers op aan om naar de stembus te gaan”, zei mevrouw Valenciano. “Politici die toegang hebben tot deze sociale media, maken het voor mijn generatie gemakkelijker om hun media te zien in plaats van via nieuws of artikelen.”

Verschillende van de video’s die zijn gepost door de heer Ossoff, 35, die mopperig bruin haar heeft en een jongensachtig uiterlijk, zijn door zijn fans geïnterpreteerd als dorstvallen. “YAS DADDY JON”, merkte een gebruiker op bij een video waarin hij plechtig de klimaatverandering besprak. Een ander schreef op een post ter ere van zijn eerste 100 dagen in functie, dat de heer Ossoff ‘hot was en dat weet hij’, en noemde hem een ​​’zelfverzekerde koning’. De senator heeft meer dan een half miljoen volgers op TikTok.

Sommige politici belanden onbewust op het podium. Neem bijvoorbeeld de virale audio van Kamala Harris die verklaarde: “we hebben het gedaan, Joe” na het winnen van de verkiezingen van 2020. Hoewel de vice-president zelf geen account heeft, heeft haar soundbite miljoenen plays.

Inspelen op dergelijke virale impulsen lijkt misschien een gimmick, maar het is een noodzakelijk onderdeel van de TikTok-strategie van elke kandidaat. Politieke advertenties zijn verboden op het platform, dus politici kunnen niet veel van hun inhoud promoten om specifieke gebruikers te targeten. En de app duwt video’s van over de hele wereld naar de feeds van gebruikers, waardoor het moeilijk wordt voor kandidaten om degenen te bereiken die daadwerkelijk op hen stemmen.

Daniel Dong, 20, een student uit New Hampshire, zei dat hij vaak berichten van politici in andere staten in zijn TikTok-feed ziet, maar “die races doen er niet toe voor mij, want ik zal nooit kunnen stemmen voor een willekeurig persoon uit een andere staat.”

Christina Haswood, een democratisch lid van het Kansas House of Representatives, begon haar TikTok-account voor het eerst in de zomer van 2020, toen ze naar haar stoel rende.

“Ik ging naar mijn campagnemanager en dacht: ‘Zou het niet grappig zijn als ik een TikTok-campagne zou maken?'”, zei mevrouw Haswood, 27.

Ze won de race en was daarmee een van de weinige inheemse Amerikanen in de staatswetgevende macht van Kansas. “Veel mensen zien geen inheemse politicus, een jonge politicus van kleur. Dat zie je niet elke dag in de staat, laat staan ​​in het hele land,’ zei mevrouw Haswood. “Ik wil jonge mensen aanmoedigen om zich kandidaat te stellen.”

In het begin creëerde mevrouw Haswood TikToks die puur informatief waren: video’s van haar die rechtstreeks tegen de camera spraken, die niet veel aandacht kregen. Toen een van de kandidaten die het tegen haar opnam in de voorverkiezing ook een TikTok begon, vond ze dat ze de boel moest versterken.

Conner Thrash, destijds een middelbare scholier en nu een student aan de Universiteit van Kansas, begon de video’s van mevrouw Haswood op te merken. “Ik hield echt van waar ze voor stond”, zei Mr. Thrash, 19. “Ik realiseerde me dat ik het vermogen had om de kloof te overbruggen tussen een politicus die zijn bereik probeert uit te breiden en mensen zoals mijn jonge, tienerzelf.”

Dus nam hij contact op met mevrouw Haswood, en de twee begonnen samen inhoud te maken en de kunst van het virale TikTok te perfectioneren. Een video moet een zorgvuldige balans vinden tussen vermakelijk maar niet gênant; low-fi zonder achteloos te lijken; en trendy maar innovatief, iets nieuws toevoegend aan de oneindige scroll.

Een van hun meest bekeken video’s bevat de belangrijkste punten van het platform van mevrouw Haswood, waaronder de bescherming van reproductieve rechten en het legaliseren van recreatieve marihuana. De video is ingesteld op een virale remix van Taylor Swift’s ‘Love Story’ en volgt een trend waarin TikTok-gebruikers de camera van zichzelf wegduwen. (Mevrouw Haswood gebruikte een Penny-skateboard om het effect te bereiken.)

TikTok heeft mevrouw Haswood misschien geholpen om haar race te winnen, maar weinig kandidaten hebben haar succes gehad. Verschillende politici met grote aanhang op TikTok, waaronder Matt Little (een voormalig liberaal lid van de Senaat van Minnesota) en Joshua Collins (een socialist die zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse vertegenwoordiger voor Washington), verloren “behoorlijk slecht – bij hun respectievelijke verkiezingen”, mevr. Literat zei: “Dus technisch zijn ze er vanuit politiek perspectief niet in geslaagd.”

Vooral het gedrag van jonge kiezers is moeilijk te voorspellen. Bij de presidentsverkiezingen van 2020 stemde ongeveer de helft van de Amerikanen tussen de 18 en 29 jaar, volgens het Center for Information & Research on Civic Learning and Engagement aan de Tufts University – een recordopkomst voor een leeftijdsgroep die niet bekend staat om zijn opkomst bij de peilingen .

Toch “helpen jongeren de cultuur te stimuleren”, zegt Jennifer Stromer-Galley, de auteur van “Presidential Campaigning in the Internet Age” en hoogleraar informatiestudies aan de Universiteit van Syracuse.

“Zelfs al stemmen ze wel of niet ooit op Jon Ossoff, op TikTok zijn helpt wel om het imago van Ossoff vorm te geven,” voegde ze eraan toe. “Vandaag zullen meer mensen de naam van Ossoff kennen vanwege zijn TikTok-stunt dan voorheen.”This post Hoe kandidaten TikTok gebruiken om jongere kiezers te beveiligen
was original published at “https://www.nytimes.com/2022/03/19/style/tiktok-political-campaigns-midterm-elections.html”