Systeemherstel gebruiken in Windows 10, 11, 7 en 8

Hybride Windows10/11-logo?

Systeemherstel is een Windows-functie die kan helpen bij het oplossen van bepaalde soorten crashes en andere computerproblemen. Hier leest u hoe het werkt, hoe u het instelt en hoe u het gebruikt als er iets misgaat.

We gaan Windows 11 in dit artikel gebruiken, maar Systeemherstel bestaat al een lange tijd – en werkt vrijwel op dezelfde manier in elke versie van Windows. De instructies hier zijn goed voor Windows 7, 8, 10 en 11, en u zult tijdens het proces slechts kleine verschillen tegenkomen.

Wat is systeemherstel?

Als er iets misgaat op je systeem als gevolg van een slecht stuk software – misschien een app die je hebt geïnstalleerd of een stuurprogramma dat iets belangrijks heeft gebroken – kan het moeilijk zijn om dit op te lossen. Met Systeemherstel kunt u uw Windows-installatie terugzetten naar de laatste werkende staat.

Het doet dit door af en toe “herstelpunten” te maken. Herstelpunten zijn momentopnamen van uw Windows-systeembestanden, bepaalde programmabestanden, registerinstellingen en hardwarestuurprogramma’s. U kunt op elk moment een herstelpunt maken, hoewel Windows automatisch eenmaal per week een herstelpunt maakt. Het creëert ook een herstelpunt vlak voor een belangrijke systeemgebeurtenis, zoals het installeren van een nieuw apparaatstuurprogramma, een nieuwe app of het uitvoeren van een Windows-update.

Een voorbeeld van een handmatig genoemd herstelpunt.

Als er dan iets misgaat, kunt u Systeemherstel uitvoeren en naar een recent herstelpunt verwijzen. Het herstelt die systeeminstellingen, bestanden en stuurprogramma’s en brengt uw onderliggende Windows-systeem terug naar die eerdere staat.

Dit kan erg handig zijn bij het oplossen van bepaalde soorten problemen. Als u bijvoorbeeld een apparaatstuurprogramma installeert dat uw computer onstabiel maakt, moet u dat stuurprogramma verwijderen. In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat het stuurprogramma niet correct wordt verwijderd of dat systeembestanden beschadigd raken wanneer u het verwijdert. Als u Systeemherstel gebruikt en een herstelpunt selecteert dat is gemaakt voordat u het stuurprogramma installeerde, kan dit uw systeembestanden herstellen naar de vorige staat voordat er een probleem optrad.

Windows Restore kan ook erg handig zijn om de schade ongedaan te maken die is veroorzaakt door een zich misdragende app of Windows-update. Soms kunnen apps en updates problemen veroorzaken met andere apps of zelfs systeemcomponenten, en het eenvoudigweg verwijderen van de app kan de schade mogelijk niet ongedaan maken. Herstellen naar een punt voordat de app werd geïnstalleerd, kan het probleem echter vaak oplossen.

Welke invloed heeft het gebruik van Systeemherstel op mijn persoonlijke bestanden?

GERELATEERD: Wat is de beste manier om een ​​back-up van mijn computer te maken?

Systeemherstel is iets anders dan het maken van back-ups – het werkt specifiek op het onderliggende Windows-systeem, in plaats van alles op uw harde schijf. Als zodanig slaat Systeemherstel geen oude kopieën van uw persoonlijke bestanden op als onderdeel van de momentopname. Het zal ook geen van uw persoonlijke bestanden verwijderen of vervangen wanneer u een herstel uitvoert. Reken er dus niet op dat Systeemherstel werkt als een back-up. Daar is het niet voor bedoeld. U moet altijd een goede back-upprocedure hebben voor al uw persoonlijke bestanden.

Welke invloed heeft het gebruik van Systeemherstel op mijn apps?

Wanneer u uw pc terugzet naar een eerder herstelpunt, worden alle apps die u daarna hebt geïnstalleerd verwijderd. Apps die zijn geïnstalleerd toen dat herstelpunt werd gemaakt, zijn nog steeds aanwezig. Apps die je hebt verwijderd nadat je dat herstelpunt hebt gemaakt, worden hersteld, maar met een heel groot voorbehoud. Aangezien Systeemherstel alleen bepaalde soorten bestanden herstelt, zullen programma’s die hersteld worden vaak niet werken — of in ieder geval correct werken totdat u hun installatieprogramma opnieuw uitvoert.

Windows laat je precies zien welke programma’s worden beïnvloed wanneer je het proces doorloopt, maar het is een goed idee om te herstellen naar het meest recent mogelijke herstelpunt om problemen met apps te minimaliseren. Het is ook een goed idee om handmatige herstelpunten te maken voordat u grote installaties of instellingen wijzigt, zodat u weet dat u indien nodig kunt terugkeren naar een zeer recent herstelpunt.

Kan Systeemherstel virussen of andere malware verwijderen?

GERELATEERD: Wat is de beste antivirus voor Windows 10? (Is Windows Defender goed genoeg?)

Systeemherstel is geen goede oplossing voor het verwijderen van virussen of andere malware. Aangezien schadelijke software doorgaans op allerlei plaatsen op een systeem wordt begraven, kunt u er niet op vertrouwen dat Systeemherstel alle delen van de malware kan uitroeien. In plaats daarvan moet u vertrouwen op een hoogwaardige virusscanner die u up-to-date houdt.

Systeemherstel inschakelen

Voor veel mensen is Systeemherstelbeveiliging standaard ingeschakeld voor uw hoofdsysteemstation (C:) en niet voor andere stations op uw pc. Voor anderen is Systeemherstel niet standaard ingeschakeld voor alle schijven. Op dit moment is er geen consensus over waarom dit gebeurt. Het lijkt niet gerelateerd aan de vraag of Windows vers of geüpgraded is, hoeveel schijfruimte je beschikbaar hebt, welk type schijven je hebt, of iets anders dat we kunnen achterhalen.

Als u door Systeemherstel wilt worden beschermd, moet u dit absoluut voor ten minste uw systeemschijf inschakelen. In de meeste gevallen is dat alles wat u nodig hebt, aangezien alle dingen die Systeemherstel beschermt zich sowieso op de systeemschijf bevinden. Als u Systeemherstelbeveiliging voor andere stations wilt inschakelen, bijvoorbeeld als u een aantal programma’s op een ander station installeert, kunt u dat ook doen.

Om ervoor te zorgen dat Systeemherstel is ingeschakeld – en om het voor specifieke schijven in te schakelen – drukt u op Start, typt u “herstel” en klikt u vervolgens op “Een herstelpunt maken”. Maak je geen zorgen. Dit creëert niet echt een herstelpunt; het opent gewoon het dialoogvenster waar u naar alle opties voor Systeemherstel kunt gaan.

Type "Herstellen" in het menu Start en klik vervolgens op "Maak een herstelpunt."

Op het tabblad “Systeembeveiliging”, in het gedeelte “Beschermingsinstellingen”, ziet u de beschikbare schijven op uw pc en of de beveiliging voor elke schijf is ingeschakeld. Om de beveiliging in te schakelen, selecteert u een schijf in de lijst en klikt u op de knop “Configureren”.

(In ons geval was Systeemherstel al ingeschakeld voor onze C:-schijf. Als het niet op uw systeem staat, is dat de eerste schijf waarvoor u het waarschijnlijk wilt inschakelen.)

Selecteer de gewenste schijf en klik vervolgens op "Configureren."

Klik in het dialoogvenster “Systeembeveiliging” dat wordt geopend op de optie “Systeembeveiliging inschakelen”, pas de schuifregelaar “Maximum gebruik” aan de hoeveelheid ruimte op de harde schijf aan die Systeemherstel moet kunnen gebruiken en klik vervolgens op “OK”. ”

Vink de bubbel aan "Schakel Systeembeveiliging in," en stel de schuifregelaar in op de juiste hoeveelheid opslagruimte.  Dan klikken "OK."

U kunt vervolgens nogmaals op “OK” klikken om het dialoogvenster Systeemeigenschappen te sluiten. Houd er rekening mee dat wanneer Windows een herstelpunt maakt (of u er handmatig een maakt), Systeemherstel een herstelpunt maakt op alle schijven waarop systeembeveiliging is ingeschakeld.

Een herstelpunt maken

Zoals we eerder vermeldden, maakt Systeemherstel automatisch herstelpunten per week en wanneer er een grote gebeurtenis plaatsvindt, zoals de installatie van een toepassing of stuurprogramma. U kunt ook zelf een herstelpunt maken wanneer u maar wilt. Druk op Start, typ ‘herstel’ en klik vervolgens op ‘Een herstelpunt maken’. Klik op het tabblad “Systeembeveiliging” op de knop “Maken”.

Klik "Creëren."

Typ een beschrijving voor uw herstelpunt zodat u kunt onthouden waarom u het hebt gemaakt en klik vervolgens op ‘Maken’.

Typ de naam van een herstelpunt en klik vervolgens op "Creëren."

Het kan ongeveer 30 seconden duren om een ​​herstelpunt te maken en Systeemherstel laat u weten wanneer het klaar is. Klik op “Sluiten”.

Klik "Dichtbij."

Hoe u uw systeem kunt herstellen naar een eerder herstelpunt

Oké, dus je hebt Systeemherstel ingeschakeld en je bent ijverig bezig geweest met het maken van herstelpunten wanneer je met je systeem knoeit. Dan, op een noodlottige dag, gebeurt het onvermijdelijke: er gaat iets mis met je systeem en je wilt herstellen naar een eerder herstelpunt.

U start het herstelproces vanaf hetzelfde tabblad “Systeembeveiliging” waar u de opties voor Systeemherstel configureert. Druk op Start, typ ‘herstel’ en klik vervolgens op ‘Een herstelpunt maken’. Klik op het tabblad “Systeembeveiliging” op de knop “Systeemherstel”.

Klik "Systeemherstel."

De welkomstpagina van de wizard Systeemherstel geeft u slechts een korte beschrijving van het proces. Klik op “Volgende” om verder te gaan.

Klik "Volgende."

Op de volgende pagina ziet u de beschikbare herstelpunten. Het enige dat standaard wordt weergegeven, is waarschijnlijk het automatische wekelijkse herstelpunt en eventuele handmatige herstelpunten die u hebt gemaakt. Selecteer de optie “Meer herstelpunten weergeven” om eventuele automatische herstelpunten te zien die zijn gemaakt vóór app- of stuurprogramma-installaties.

Selecteer het gewenste herstelpunt – onthoud dat het meest recente werkende herstelpunt ideaal is – en klik vervolgens op “Scannen op getroffen programma’s” om Systeemherstel alle programma’s te laten detecteren die tijdens het proces worden verwijderd.

Klik "Scannen op getroffen."

Systeemherstel geeft u twee lijsten. De bovenste lijst toont u programma’s en stuurprogramma’s die worden verwijderd als u Windows terugzet naar het geselecteerde herstelpunt. De onderste lijst toont programma’s en stuurprogramma’s die mogelijk door het proces worden hersteld. Nogmaals, zelfs programma’s en stuurprogramma’s die worden hersteld, werken mogelijk niet goed totdat u een volledige herinstallatie uitvoert.

Twee lijsten.  De ene vermeldt de items die worden verwijderd als u het herstelpunt gebruikt.  De andere geeft de items weer die worden hersteld.

Wanneer u klaar bent om te herstellen, klikt u op het herstelpunt dat u wilt gebruiken en vervolgens op Volgende. Houd er rekening mee dat u de scanstap kunt overslaan en toch op Volgende kunt klikken, maar het is altijd goed om te zien welke apps worden beïnvloed voordat u het proces start.

Selecteer uw herstelpunt, scan op getroffen programma's en klik vervolgens op "Volgende."

Vervolgens wordt u gevraagd het herstel te bevestigen. Zorg ervoor dat je het juiste herstelpunt hebt geselecteerd en klik op “Voltooien”.

Klik "Finish."

Systeemherstel informeert u dat zodra het is gestart, het herstelproces niet kan worden onderbroken. Klik op “Ja” om te beginnen.

Klik "Ja."

Windows zal uw pc opnieuw opstarten en het herstelproces starten. Het kan even duren voordat Systeemherstel al die bestanden herstelt – plan minimaal 15 minuten, mogelijk langer – maar wanneer uw pc weer opstart, werkt u op het door u geselecteerde herstelpunt. Het is nu tijd om te testen of het de problemen die je had oplost. En onthoud dat Systeemherstel een extra herstelpunt maakt vlak voordat het herstelproces wordt uitgevoerd, zodat u uw acties altijd ongedaan kunt maken door hetzelfde proces uit te voeren en dat nieuwe herstelpunt te selecteren.

Andere manieren waarop u systeemproblemen kunt oplossen

Als Systeemherstel uw probleem niet oplost, zijn er andere manieren waarop u een aantal van de problemen kunt oplossen die Systeemherstel moet oplossen.

Als het probleem werd veroorzaakt door een recente update, kunt u kijken naar het verwijderen van die Windows Update of teruggaan naar een eerdere “build” van Windows 10 of Windows 11. Dit zou problemen moeten oplossen die kunnen optreden als gevolg van Windows Update en problemen met uw specifieke hardware en software.

GERELATEERD: Builds terugdraaien en updates verwijderen op Windows 10

Als u denkt dat uw systeembestanden beschadigd zijn – of als u het gewoon wilt controleren – kunt u proberen de systeembestandscontrole te gebruiken om corrupte systeembestanden te zoeken en te repareren.

Als u een update of hardwarestuurprogramma hebt geïnstalleerd en het probleem daarna is begonnen, kunt u het stuurprogramma of de update verwijderen en voorkomen dat ze automatisch opnieuw worden geïnstalleerd.

GERELATEERD: Opstarten in de veilige modus op Windows 10 of 8 (de gemakkelijke manier)

Als Windows niet goed opstart, zodat u dit niet kunt doen, kunt u opstarten in Veilige modus. U kunt ook naar het scherm “geavanceerde opstartopties” gaan — deze verschijnen automatisch als Windows niet normaal kan opstarten — en de opties daar gebruiken.

Veilige modus is ook handig als Systeemherstel om de een of andere reden uw pc niet kan herstellen naar het geselecteerde herstelpunt. U kunt opstarten in de veilige modus en vanaf daar Systeemherstel opnieuw proberen. Een groot voorbehoud echter, zoals lezer Straspey goed genoeg was om op te wijzen. Wanneer u vanuit de veilige modus terugkeert naar een herstelpunt, maakt Systeemherstel geen nieuw herstelpunt tijdens het proces, wat betekent dat u geen manier hebt om het herstel ongedaan te maken.

GERELATEERD: Alles wat u moet weten over “Deze pc opnieuw instellen” in Windows 8 en 10

Windows 10 en Windows 11 hebben ook twee hersteltools die u kunt gebruiken als al het andere faalt. De functie “Uw pc opnieuw instellen” kan Windows herstellen naar de fabrieksinstellingen of een schone installatie van Windows uitvoeren terwijl uw persoonlijke bestanden intact blijven.

Systeemherstel is geen wondermiddel, maar het kan een verrassend aantal problemen oplossen en is helaas de laatste jaren wat gebagatelliseerd tussen alle andere herstelprogramma’s van Windows. Systeemherstel is echter bijna altijd het proberen waard voordat u uw toevlucht neemt tot meer drastische maatregelen.

This post Systeemherstel gebruiken in Windows 10, 11, 7 en 8
was original published at “https://www.howtogeek.com/howto/windows-vista/using-windows-vista-system-restore/”