Wat kan de Expert RAW-app van Samsung voor je fotografie doen?

Pictogram Samsung Expert RAW-app

Robert Triggs / Android-autoriteit

De Expert RAW-app van Samsung is al een tijdje beschikbaar voor de Galaxy S22-serie en enkele oudere Samsung-handsets. Naast het openen van de deur voor RAW-bewerkingen, beweert Samsung dat zijn app een groter dynamisch bereik biedt dan de standaard camera-apps en een hele reeks handmatige opnamebedieningen voor de meer ervaren fotograaf.

Het klinkt alsof Expert RAW een toegangspoort is tot de wijdere wereld van krachtigere fotografietools en -bewerkingen, maar maakt het echt zoveel verschil voor je foto’s? We hebben wat foto’s verzameld om te bekijken.

Lees meer: ​​Wat is RAW en moet je er in fotograferen?

Samsung’s Expert RAW-app uitgelegd

Wil je aan de slag met Expert RAW, dan is deze gratis te downloaden in Samsung’s Galaxy Store. Het is niet beschikbaar via Google Play, dus u moet zich aanmelden voor een Samsung-account om het te krijgen. Bovendien ondersteunt momenteel slechts een kleine selectie Samsung-handsets de app, voornamelijk de nieuwste Galaxy S22-serie.

Welke telefoons ondersteunen de Expert RAW-app van Samsung?

De Samsung Galaxy S22, S22 Plus en S22 Ultra ondersteunen allemaal Expert RAW. De Samsung Galaxy S21 Ultra uit 2021 is voorlopig de enige oudere telefoon op de lijst. Ondersteuning voor de Galaxy Z Fold 3 komt eind april, gevolgd door de Galaxy S20 Ultra, Note 20 Ultra en Z Fold 2 ergens in de eerste helft van 2022. Samsung zegt dat de Galaxy S21, S21 Plus, S20, S20 Plus en Note 20 worden niet ondersteund omdat hun telelenzen niet de vereiste 2x optische zoom bieden.

Als je echter alleen RAW/DNG-versies van je snaps wilt pakken, heb je Expert RAW niet nodig. De standaard camera-app van Samsung bevat al een RAW-exportknop onder Instellingen > Beeldformaten > RAW-kopieën. Het belangrijkste doel van de nieuwe app is om extra controle te bieden via het brede scala aan handmatige instellingen die worden aangeboden.

Handmatige bedieningselementen omvatten klassieke ISO-, sluitertijd-, belichtings- en witbalansschuifregelaars om u te helpen de perfecte belichting in te stellen, of u nu statische of actiescènes fotografeert. Er zijn ook histogram-, meet- en timerknoppen bovenaan de zoeker voor extra controle. De rest van het instellingenmenu is schaarser, maar je zult extra opties vinden om automatische HDR, locatietags en tracking-autofocus in te schakelen.

Zie ook: Hoe gebruik je de handmatige modus op je smartphonecamera

Expert RAW biedt ook vier lensopties die, in tegenstelling tot de standaard-app, de specifieke lens dwingen om in te grijpen. U kunt dan desgewenst verder digitaal zoomen met de geselecteerde lens. Ter vergelijking: de standaard camera-app van Samsung wisselt automatisch van lens als je de zoomniveaus wijzigt. Dit vereist echter niet altijd de optische lens met de langste afstand, afhankelijk van de lichtomstandigheden en focus. De 10x periscooplens wordt bijvoorbeeld zelden gebruikt voor macro-opnames, omdat hij moeite heeft om scherp te stellen in vergelijking met de 1x of 3x lenzen. Om te helpen bij deze verandering, heeft Samsung een handmatige focusschuifregelaar toegevoegd, compleet met focus peaking, zodat je gemakkelijk kunt zien wat er is scherpgesteld. Zie de afbeelding hieronder:

Samsung Expert RAW app focus peaking screenshot

Robert Triggs / Android-autoriteit

Het komt erop neer: Samsung’s speciale RAW-applicatie is gebouwd voor diegenen die veel meer handmatige controle over hun opnamen willen en bereid zijn extra tijd te investeren. Het is niet voor angsthazen of mensen die gewoon willen richten en schieten.

Cameravoorbeelden en -bewerkingen

Om de verschillen te laten zien die RAW voor je foto’s kan maken, hebben we een paar foto’s uitgekozen uit de standaard-app en de Expert RAW-app, en vervolgens een paar snelle aanpassingen in Photoshop aangebracht aan de laatste. Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt met de Samsung Galaxy S22 Ultra. U kunt de versies met volledige resolutie van deze snaps in deze Google Drive-map bekijken. Laten we erin duiken.

Voorbeeldopname van een bewolkte parkcamera met de Galaxy S22 Ultra standaard camera-appStandaard camera-appVoorbeeldopname van een bewolkte parkcamera met de Galaxy S22 Ultra Expert RAW-appExpert RAWBewolkt park scene photoshop RAW editRAW bewerken

Er zit niet veel tussen deze eerste foto’s, maar dat is op zich al belangrijk om op te merken. Het gebruik van Expert RAW zorgt er niet op miraculeuze wijze voor dat uw foto’s er beter of anders uitzien dan de standaard-app als u die handmatige bedieningselementen niet behoorlijk ver verplaatst. U zult vaak merken dat de standaard-app het beter doet om de scène automatisch in evenwicht te brengen en details te verscherpen.

Expert RAW zorgt er niet op wonderbaarlijke wijze voor dat uw foto’s er beter uitzien.

Toch zijn er een aantal dingen in deze module die we kunnen oplossen in de nabewerking. Ik heb de enigszins warme witbalans aangepakt en de kleuren een beetje versterkt, vooral in de graffiti, om de scène een beetje extra pop te geven. Ik zou graag willen denken dat mijn versie de beste van de drie is, maar RAW-bewerking kan soms ontzettend veel moeite kosten voor zeer marginale winsten.

In dit geval houd ik niet echt van wat Samsung’s Expert RAW-app deed met een van deze twee foto’s. Ze zijn allebei net iets te scherp in vergelijking met de standaard-app, en het enige dat de app heeft gedaan, is de belichting en kleur een beetje opvoeren. De standaard app is het meest realistisch, maar we kunnen wat meer plezier beleven aan het kleurenpalet als we met RAW fotograferen. Dus laten we het kiezen voor de gitaaropname en een beetje zachte ruis toevoegen voor een meer vintage look. Wat betreft het eten, wat warmere tinten, een bult in belichting en een beetje meer kleur maken een subtiel verschil.

Meer mobiele fotografie: Pixel-camera’s zijn onfeilbaar, maar ik ben de dwaas die een handmatige modus wil

Zoals de volgende reeks voorbeelden benadrukt, kan RAW worden gebruikt voor extremere bewerkingen.

Bergfoto gemaakt met de Galaxy S22 Ultra standaard camera-appStandaard camera-appBergfoto gemaakt met de Galaxy S22 Ultra Expert RAW-appExpert RAWBergfoto Galaxy S22 Ultra Photoshop BewerkenRAW bewerken

Deze galerij bevat de grootste verschillen tot nu toe. Expert RAW haalt wat extra dynamisch bereik uit de lucht in vergelijking met de standaard-app, maar het is maar de helft van het werk van het verbeteren van het beeld. Nogmaals, we moeten ons wenden tot handmatige bewerkingen om de situatie te herzien. Ik slaagde erin om veel van de kleur van de berg te herstellen, de belichting op de voorgrond te verhogen en de lucht in een meer realistische tint te worstelen. U zou moeite hebben om al deze wijzigingen in het standaard JPEG-bestand aan te brengen zonder vervorming of clipping te veroorzaken.

Bloemen cameravoorbeeld Galaxy S22 Ultra-opname met standaard camera-appStandaard camera-appBloemen cameravoorbeeld Galaxy S22 Ultra geschoten met Expert RAWExpert RAWBloemen camera voorbeeld Galaxy S22 Ultra shot Photoshop BewerkenRAW bewerken

De standaard camera-app van Samsung doet het goed in deze opname, maar de groene struik is naar mijn smaak een beetje oververzadigd. Idealiter willen we meer onderscheid tussen de achtergrond en ons onderwerp. Ik heb geprobeerd dit te compenseren in Expert RAW, maar de belichting was te hoog gekozen. Wees gewaarschuwd; het is gemakkelijk om te verknoeien met handmatige bediening. Gelukkig maakt fotograferen in RAW dit achteraf een gemakkelijke oplossing. Ik heb ook besloten om de greens van de scène af te zwakken en de rode bloembladen te verfraaien om deze snap een meer gedempte, realistische toon te geven met wat leuke toegevoegde pop.

RAW zorgt voor veel krachtigere bewerkingen dan JPEG.

HDR Tetris-verlichting Galaxy S22 Ultra camera voorbeeld standaard camera-appStandaard camera-appHDR Tetris-lampen Galaxy S22 Ultra cameravoorbeeld Expert RAW-appExpert RAWHDR Tetris-lichten Galaxy S22 Ultra cameravoorbeeld Photoshop BewerkenRAW bewerken

Het bovenstaande is een heel lastige HDR-scène waar de standaard camera-app mee worstelt. Ik kon echter geen betere belichtingsbalans instellen met de handmatige modus; het is vrijwel onmogelijk om de donkere voorgrond in evenwicht te brengen met de heldere achtergrond, maar een lagere handmatige ISO helpt wel om ruis te verminderen. Clipping lijkt onvermijdelijk, zelfs met Samsungs eersteklas HDR-technologie. We kunnen echter al dat verloren highlight-detail terugvorderen door het RAW-bestand te bewerken, dat die uiterst belangrijke originele afbeeldingsbestandsgegevens behoudt. Het verminderen van de belichting van hoge lichten voegt zoveel extra kleur toe aan de foto terwijl de belichting op de voorgrond in balans blijft. Met een standaard JPEG-bestand kun je dit soort bewerkingen gewoon niet maken.

Lees ook: De beste smartphonecamera’s die er zijn

Een van de andere voordelen van Expert RAW is dat u de camera naar de gewenste lens dwingt in plaats van op Samsung te vertrouwen om voor u te beslissen. Hoewel je soms moeite hebt om scherp te stellen, levert handmatige bediening betere resultaten op voor macrofotografie.

Macrocameravoorbeeld van regendruppels op een blad van de Galaxy S22 Ultra Default Camera-appStandaard camera-appMacrocameravoorbeeld van regendruppels op een blad van de Galaxy S22 Ultra Expert RAW-appExpert RAWMacrocameravoorbeeld van regendruppels op een blad Photoshop EditRAW bewerken

De 10x zoomopname hierboven laat duidelijk een te scherpe opschaling zien van de standaard camera-app. Dit komt omdat de S22 Ultra denkt dat de 3x-telelens de beste belichting en focus biedt, en dus een digitale upscale produceert. Het is prima, maar niet het beste dat de camera had kunnen doen. We kunnen de periscoopcamera perfect scherpstellen door handmatig het gewenste niveau in te toetsen. Het beeld van de Expert RAW-app oogt wat vlak. Gelukkig kunnen we dat in Photoshop oplossen, door wat extra contrast en scherpte toe te voegen om de aandacht te trekken naar de regendruppels.

Waterdrop onscherp cameravoorbeeld Galaxy S22 Ultra Default AppStandaard camera-appWaterdrop onscherp cameravoorbeeld Galaxy S22 Ultra Expert RAWExpert RAWWaterdrop onscherp cameravoorbeeld Galaxy S22 Ultra RAW Photoshop EditRAW bewerkt

Dit laatste voorbeeld toont nogmaals de kracht van focus peaking. De standaard camera-app springt voortdurend in en uit focus op het kleine onderwerp, waardoor het onmogelijk is om deze 20x macro-opname te maken met de periscoopcamera. Expert RAW had dergelijke problemen echter niet, dankzij de handmatige scherpstelling. Ik heb ook de ISO en sluitertijd verhoogd om onscherpte te verminderen, maar dit gaat ten koste van een nogal luidruchtige opname. Gelukkig was het eenvoudig genoeg om de benodigde ruisonderdrukking en verscherping toe te passen om de details naar voren te halen, dankzij het fotograferen in RAW. Het resultaat is een behoorlijk coole macro-opname waarvan je waarschijnlijk niet zou geloven dat deze met een smartphone is gemaakt.

Expert RAW oordeel: is het het waard?

Samsung Galaxy S22 Ultra terug op bureau

Robert Triggs / Android-autoriteit

Samsung’s Expert RAW is een krachtige fotografietool, maar of je het wilt gebruiken, hangt af van verschillende factoren. Het belangrijkste is of je de tijd zult besteden aan het bewerken van je foto’s, maar het hangt ook sterk af van wat je fotografeert. Actiefoto’s hebben bijvoorbeeld veel baat bij meer controle over de sluitertijd, terwijl het uitbalanceren van ISO helpt om meer details naar voren te brengen bij weinig licht. Expert RAW helpt zeker om betere foto’s te maken met de Galaxy S22 Ultra.

Meer apps: de 15 beste camera-apps voor Android

Afgezien van het handmatig scherpstellen van de macro-opnames, lijken veel van deze foto’s echter erg op elkaar tussen de Expert RAW en de standaard app. Dit is een bewijs van hoe goed Samsung’s standaard automatische belichting en witbalans zijn. Het is echter ook te wijten aan het feit dat foto’s nog steeds overgeleverd zijn aan de kleurverwerking van Samsung, welke app je ook gebruikt. Veruit de meest ingrijpende aanpassingen, en ik durf te zeggen de beste resultaten, werden verkregen door later in Photoshop verdere aanpassingen aan het RAW-bestand aan te brengen. En vergeet niet dat je vanuit de standaard camera-app naar RAW kunt exporteren.

Expert RAW is handig, maar mist belangrijke functies in de standaard app.

Met dat in gedachten is Expert RAW geen app waar ik naar toe zou gaan voor alledaagse kiekjes. De app mist essentiële portret-, nacht- en selfie-functies waar we allemaal op vertrouwen – en niemand wil met twee apps jongleren om de functies te vinden die ze nodig hebben. Bovendien zijn RAW-bestanden enorm en verspillen ze gewoon ruimte als je een snelle selfie wilt uploaden.

Er is echter nog steeds een hulpprogramma in de ene app voor JPEG en een andere voor RAW. Het vermijdt rommelen met RAW-instellingen voor één. Snel een app tevoorschijn halen met alle handmatige toeters en bellen voor die gelegenheden wanneer er tijd is om de perfecte snap in te kaderen, is een leuk hulpmiddel om te hebben. Dat of een RAW- of Pro-modusschakelaar voor en midden in de standaardapp? Hoe dan ook, als Samsung Expert RAW kan uitwerken met een aantal van zijn krachtigere computationele fotografie-smarts, zal het een zeer krachtige software-installatie in handen hebben.

Opmerkingen

This post Wat kan de Expert RAW-app van Samsung voor je fotografie doen?
was original published at “https://www.androidauthority.com/samsung-expert-raw-app-photos-3151660/”