Welke fabrikant update zijn telefoons het snelst? (Android 12-editie)

Google Android 12 Easter Egg op Pixel 6 Pro

Eric Zeman / Android-autoriteit

Google Pixel 6 Pro

Google rolde de stabiele versie van Android 12 uit op 4 oktober 2021. De software arriveerde een maand later dan zijn voorganger – Android 11 – die in september het jaar daarvoor werd gelanceerd. Op het moment van schrijven zijn we net de zes maanden durende verjaardag van Android 12 gepasseerd. Verschillende OEM’s van smartphones hebben hun telefoons al geüpdatet naar de nieuwste versie van Android. Maar welke deed het eerst? Nou, dat is wat we hier zijn om erachter te komen.

Grote Android-updates die op tijd aankomen, zijn een belangrijke maatstaf voor de competentie van een merk. Vertraagde updates schrikken kopers bijna altijd af, zoals ze terecht zouden moeten. Updatesnelheid en -frequentie zouden absoluut cruciale beslissende factoren moeten zijn voor de aankoop van uw smartphone. Om u te helpen bij het maken van die keuze, hebben we alle grote fabrikanten van Android-telefoons gerangschikt op basis van de tijd die ze nodig hadden om hun telefoons te updaten naar Android 12.

Lees meer: ​​Android 12 review — Het draait echt allemaal om jou

Voordat we een lijst maken van de snelste OEM’s om de Android 12-update uit te rollen, zijn er enkele factoren om op te merken over ons classificatiesysteem:

Dit artikel is gebaseerd op informatie in onze Android 12-updatetracker. We hebben de OEM’s uitsluitend gerangschikt op basis van de tijd tot de eerste update (exclusief bèta’s en programma’s voor vroege toegang). Sommige modellen en carrier-varianten moeten mogelijk langer wachten op updates. Updates verschijnen op verschillende tijdstippen in verschillende regio’s voor verschillende gebruikers, dus bekijk de onderstaande data als schattingen. We hebben de Pixel-telefoons van Google niet opgenomen, omdat deze standaard altijd de eerste zijn om de nieuwste Android-updates te ontvangen. Als je een telefoon wilt die gegarandeerd op tijd wordt bijgewerkt, is een Google Pixel de beste keuze.

1. Samsung

Samsung Galaxy S21 Ultra winter

Robert Triggs / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Samsung Galaxy S21-serie Datum van eerste stabiele uitrol: 15 november 2021 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 41 dagen

Als het gaat om software-updates, is Samsung dit jaar ongetwijfeld de snelste in het bedrijfsleven. Het biedt ook de langste grote OS-upgrades op de markt. De Zuid-Koreaanse fabrikant rolde de Android 12-update naar zijn telefoons een maand nadat Google deze naar de Pixels had gepusht. Ter vergelijking: Samsung bracht zijn Android 11-update drie maanden na de lancering uit, dus het is geweldig om te zien dat het bedrijf deze keer met nog snellere updates komt.

Lees ook: Samsung One UI 4 hands-on — Alle nieuwe functies uitproberen

De Galaxy S21-serie was de eerste in Samsung’s portfolio die de Android 12-update ontving, die ook de One UI 4-skin van Samsung introduceerde. De volgende Samsung-telefoons die Android 12-updates te zien kregen, waren de Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3. Samsung is bijna net zo snel geweest om zijn populaire mid-range telefoons zoals de Galaxy A51, Galaxy A52 en andere te updaten met de nieuwste software.

Ondertussen is Samsung’s regerende vlaggenschip, de Galaxy S22-serie, gelanceerd met Android 12 uit de doos. Het introduceerde echter versie 4.1 van One UI met enkele cosmetische wijzigingen en een handvol nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om virtueel RAM te kiezen.

2. Tegengesteld

Oppo Find X2 Pro wordt in de hand gebruikt
Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Oppo Find X3 Pro Datum van eerste stabiele uitrol: 1 december 2021 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 57 dagen

Oppo was de op één na snelste OEM die dit jaar zijn telefoons update met Android 12. Het was vrij snel in het uitbrengen van Color OS 12 op basis van Android 12 begin december, dat als eerste landde voor het vlaggenschip Find X3 Pro. De Find X2-serie, Reno 6 en Reno 5 Pro waren enkele van de eerste Oppo-telefoons die diezelfde maand de nieuwste software ontvingen. Dus een echt solide inspanning van Oppo hier.

Later in januari begon Oppo met het updaten van een aantal andere telefoons, waaronder de A73, A74, F19 Pro, Reno 5Z en meer. Het bedrijf heeft ook een routekaart met details over alle Oppo-apparaten die de komende maanden Android 12 krijgen.

3. OnePlus

OnePlus 9 Pro Achterzijde

C. Scott Brown / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: OnePlus 9 en OnePlus 9 Pro Datum van eerste stabiele uitrol: 7 december 2021 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 63 dagen

OnePlus was de volgende in de rij om zijn telefoons te updaten met Android 12. Het vlaggenschip van de OnePlus 9-serie ontving de software op 7 december 2021. De update bevatte ook een nieuwe versie van Oxygen OS, voorspelbaar Oxygen OS 12 genoemd. De uitrol van OnePlus was echter niet zonder problemen. Het bedrijf werd gedwongen de Android 12-update van de OnePlus 9 en 9 Pro slechts enkele dagen na het uitbrengen ervan te verwijderen. Het loste snel de bugs op en herstartte de updatecyclus medio december.

Als je de oudere OnePlus 8-serie gebruikt, moest je veel langer wachten op de Android 12-update. De uitrol begon op 21 maart.

Met name OnePlus was sneller dan Samsung bij het uitrollen van de Android 11-update in 2020, maar is dit jaar achterop geraakt. Misschien hebben de nu afgedankte plannen van het merk om een ​​geïntegreerd besturingssysteem met Oppo te lanceren, de uitrol van Android 12 belemmerd?

4. HMD

Nokia 5.1-smartphone met schermclose-up
Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Nokia X20 Datum van eerste stabiele uitrol: 16 december 2021 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 70 dagen

HMD is de laatste tijd niet de beste geweest in het uitbrengen van snelle Android-updates. Het bedrijf gaf zelfs toe dat het niet het beste werk heeft gedaan om Android 11 op zijn apparaten uit te rollen. Het was echter de vierde in de rij om de Android 12-update uit te rollen, die in december 2021 de Nokia X20 bereikte.

HMD stond begin 2021 op de 10e plaats voor de updatesnelheid van Android 11 in ons overzicht, een aanzienlijke daling ten opzichte van de vierde positie in 2020. De comeback dit jaar is hopelijk een teken van verbetering voor het merk. Tot nu toe hebben echter slechts een handvol Nokia-handsets de Android 12-update ontvangen en het bedrijf heeft nog geen officiële lijst met apparaten gedeeld die deze zullen ontvangen.

5. Levendig

Vivo X60 Pro Plus toont achterkant met logo in de hand

Hadlee Simons / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Vivo X60 en Vivo X60 Pro Datum van eerste stabiele uitrol: 22 december 2021 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 76 dagen

Dit jaar was Vivo iets sneller naar de Android 12-party dan de uitrol van Android 11. Net als zijn stablemate Oppo, begon het BBK-groepsbedrijf in december met het uitbrengen van Android 12-gebaseerde FunTouch OS 12 naar zijn X60-serie. Over het algemeen is Vivo van plan om tegen april 2022 31 telefoons te upgraden naar Android 12. Andere Vivo-telefoons krijgen de software mogelijk ook, maar het bedrijf heeft geen details bekendgemaakt.

6. Sony

Sony Xperia 5 III voorzijde op vensterbank

Robert Triggs / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Sony Xperia 1 III en Xperia 5 III Datum van eerste stabiele uitrol: 10 januari 2022 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 96 dagen

Sony was de zesde smartphoneverkoper die een stabiele Android 12-update uitbracht. Het bedrijf landde vorig jaar op exact dezelfde plek.

Sony heeft geen Android 12-uitrolrooster gedeeld, maar de meeste Xperia-handsets die zijn gelanceerd met Android 10 of 11 aan boord, zouden de update moeten krijgen.

In januari begon het bedrijf met het uitzaaien van Android 12 naar de Xperia 1 III en 5 III. De update is echter slechts in enkele markten uitgebracht. Later in maart 2022 pakten de Xperia 1 II en Xperia Pro de update ook op in Europa, Azië en de VS. Sony bevestigde ook op zijn Instagram-account dat de Xperia 10 II en 10 III binnenkort Android 12 zouden krijgen.

7. Xiaomi

Xiaomi Mi 11 Ultra achterzijde met cameramodule.

Luke Pollack / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Mi 11 Pro en Mi 11 Ultra Datum van eerste stabiele uitrol: 18 januari 2022 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 104 dagen

Xiaomi was een van de eerste OEM’s van smartphones die vorig jaar de bètaversie van Android 11 uitbracht. De stabiele Android 11-update kwam rond november ook uit voor toestellen als de Mi 10 en 10 Pro. Helaas was dat niet het geval met Android 12. Het duurde 104 dagen voordat het bedrijf zijn telefoons de eerste smaak van Android 12 kon geven.

Xiaomi’s stabiele Android 12-gebaseerde MIUI 13-build arriveerde in januari, toen het begon met het uitrollen van de software voor de Mi 11-serie. Dagen later begonnen verschillende Redmi Note-apparaten en Poco-telefoons de update te ontvangen. Xiaomi heeft een lijst bevestigd van 18 apparaten die in de rij staan ​​om MIUI 13 in het eerste kwartaal van 2022 te krijgen. De meeste van deze apparaten hebben de update al ontvangen of staan ​​op het punt deze te krijgen.

8. Motorola

Motorola Edge 2021 camera close-up

Eric Zeman / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Moto G Pro Datum van eerste stabiele uitrol: 9 februari 2022 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 125 dagen

Motorola heeft 144 dagen nodig gehad om Android 11 op zijn telefoons uit te rollen. Dat was slecht in vergelijking met de 98 dagen die nodig waren om Android 10 te seeden. Dit jaar klokte Moto 125 dagen tot Android 12. Het is een kleine verbetering ten opzichte van vorig jaar, maar niets om over op te scheppen.

De eerste Android 12-update voor Moto-telefoons is in februari in het VK geland. Moto, nu eigendom van een Chinees bedrijf, brengt Android-updates in Brazilië uit voor andere markten zoals de VS en Europa. Dus als je een Motorola-telefoon hebt en hoort over een Android 12-update ervoor, moet je misschien even wachten voordat deze daadwerkelijk in jouw land belandt.

Dat gezegd hebbende, heeft het bedrijf een plan opgesteld. Het heeft 30 apparaten vermeld, variërend van de high-end Edge en opvouwbare telefoons tot de G-serie handsets, die de Android 12-behandeling zullen krijgen.

9. LG

LG Velvet back camera macro onder hoek

David Imel / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: LG Velvet Datum van eerste stabiele uitrol: 22 maart 2022 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 162 dagen

LG heeft zijn smartphone-activiteiten afgerond, maar het is goed om te zien dat het bedrijf nog steeds een aantal telefoons bijwerkt naar Android 12. De Velvet was het eerste apparaat dat Android 12 van LG kreeg, en het bedrijf heeft een korte lijst vrijgegeven met telefoons die ontvang de update in de loop van Q2 2022. Het kan echter aanzienlijk langer duren voordat deze updates buiten Korea aankomen.

10. Realme

Realme GT Europe in geel naast de verpakking, met achterkant van de telefoon.

Hadlee Simons / Android-autoriteit

Eerste apparaat(en) met stabiele Android 12: Realme GT Master Edition Datum van eerste stabiele uitrol: 22 maart 2022 Dagen verstreken sinds de officiële lancering van het besturingssysteem: 168 dagen

We zijn bij de langzaamste OEM op onze lijst om Android 12 uit te brengen, en Realme heeft de knoop doorgehakt. Het merk maakte een verrassend trage overstap naar het nieuwe besturingssysteem in vergelijking met vorig jaar, toen het 87 dagen duurde om Android 11 uit te krijgen. Zelfs met zijn verbinding met Oppo, OnePlus en Vivo, kondigde het bedrijf pas in januari 2022 een updateschema voor Android 12 aan. Zelfs dan is het een programma voor vroege toegang en moeten de meeste Realme-telefoons de Android 12-update nog krijgen.

Tot nu toe hebben slechts een paar apparaten stabiele Android 12 ontvangen, waaronder de Realme GT Master Edition, Realme X7 Max, GT Neo 2, Realme 8, Realme X7 Pro en Realme X50 Pro.

Hoe zit het met de andere OEM’s?

Android 12 Easter Egg op scherm op hout

C. Scott Brown / Android-autoriteit

Honor heeft Magic UI 6.0 aangekondigd op basis van Android 12, maar het bedrijf zal deze pas in het tweede kwartaal van dit jaar uitrollen, te beginnen met de Honor 50. Ondertussen is Huawei’s nieuwste EMUI-versie nog steeds gebaseerd op Android 11, waarschijnlijk vanwege het aanhoudende handelsconflict in de VS.

Dat is een wrap op onze Android 12-uitrolronde. Als je graag vooruit wilt kijken naar wat er komt met de volgende iteratie van Android, bekijk dan onze Android 13-verslaggeving hieronder.

Opmerkingen

This post Welke fabrikant update zijn telefoons het snelst? (Android 12-editie)
was original published at “https://www.androidauthority.com/android-12-rollout-3147258/”